Estudi coordinat pel Grup d’Investigació sobre Infertilitat (GRI-BCN) de la UAB, liderat per Manel López Béjar, amb la participació dels membres del National Wildlife Management Centre (NWRC) dels EUA, de l’Animal and Plant Health Agency (APHA) de Gran Bretanya, i de The Botstiber Institute for Wildlife Fertility Control.
Amb el suport de la Diputació de Barcelona a través de la Xarxa de Parcs Naturals,
El senglar és una espècie que, a causa de la seva gran capacitat d’adaptació als recursos, la seva plasticitat, l’elevada taxa reproductiva que presenta i la resistència a les malalties, entre altres, fa que es trobi distribuït en una alta densitat per tot el territori català.
Sovint entra en conflicte amb els humans, ocasionant accidents de trànsit i provocant altres problemes derivats de la seva presència en àrees urbanes i periurbanes. Aquesta problemàtica fa que sigui necessari cercar mètodes per controlar la seva població.
La caça ha estat durant desenes d’anys el principal mètode de control i malgrat l’increment del nombre d’animals abatuts any rere any, els resultats no han permès reduir la magnitud i nombre de conflictes. I tampoc és viable en zones urbanes per qüestions de seguretat.
Davant d’una demanda social creixent, es fa necessària la cerca d’alternatives que siguin respectuoses amb el benestar animal i la preservació i sostenibilitat del seu hàbitat.
A continuació es presenten els resultats de l’estudi d’immunocontracepció, un tractament que es basa en aconseguir que els animals generin anticossos en front proteïnes rellevants per a la reproducció, limitant o suprimint aquesta funció fisiològica.