Autors: Santiago Lavin y Carlos Crespo. Departament de Medicina i Cirurgia Animal. Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la UAB. 2022
El colom silvestre és una de les espècies urbanes més comunes a tot el món. Aquestes poblacions de coloms han trobat, a pobles i ciutats, les condicions òptimes per créixer, tendint a la sobrepoblació, el que pot provocar molèsties a algunes persones. Gestionar aquestes colònies superpoblades és tot un repte per a molts consistoris, i fins a dia d’avui, s’han posat a prova mètodes diversos.
A Barcelona, la gestió de coloms es realitzava mitjançant la captura i mort. Però aquest mètode s’ha demostrat ineficaç. A més, hi ha una creixent preocupació pel benestar animal, i a dia d’avui s’exigeixen tècniques que no comportin la mort de l’individu per complir l’objectiu de control de la població. Per això, l’any 2016 l’Ajuntament de Barcelona va canviar el sistema cap a un mètode de control de la fertalitat.
Deixem, a continuació, l’estudi on es descriu i s’avalua, durant tres anys, un protocol eficaç de control de la fertilitat que és capaç de reduir el nombre de coloms a les colònies tractades en un 55,26% al final de lestudi.
Des de Lex Ànima difonem l’estudi per tal que, tant les administracions com les empreses dedicades al control d’animals, adoptin una nova manera de tractar la superpoblació de coloms, seguint el protocol de l’estudi que evita la mort dels animals alhora que n’assegura una bona gestió.